Drzewa i krzewy, stanowiące niezbędny element sadów oraz wielu ogrodów, wymagają odpowiedniej pielęgnacji, aby nie ulegać szkodnikom i wydawać zdrowe, smaczne owoce. Jak więc dbać o drzewa i krzewy owocowe oraz na co zwracać szczególną uwagę?

Artykuł powstał we współpracy ze sklepem ogrodniczym online Euroogrod.com.pl

Jak wybrać drzewa i krzewy do własnego ogrodu i sadu

Kryterium doboru gatunków jest proste: wybieramy te drzewa i krzewy, których owoce lubimy jeść. Musimy też mieć pomysł, co zrobić z plonem, gdy nasze rośliny obrodzą. Czy poradzimy sobie z kilkudziesięcioma kilogramami jabłek? Jakie przetwory zrobimy i gdzie je będziemy przechowywać? Kiedy odpowiemy sobie na te pytania, warto przystąpić do wyboru odpowiedniego miejsca.

Tu zwracamy baczną uwagę, czy drzewo lub krzew nie zostanie posadzone w dołku lub w miejscu, gdzie sezonowo podchodzi woda gruntowa. Taka woda, zamarzając zimą, może uszkodzić korzenie.

Oczywiście zwracamy uwagę na to, czy wybrane przez nas gatunki “lubią” swoje towarzystwo. Informacje na ten temat z łatwością znajdziemy w podręcznikach ogrodnictwa oraz w internecie. 

Jak sadzić i pielęgnować

Rośliny o ładnych, elastycznych, nieuszkodzonych korzeniach kupujemy w szkółkach o dobrej renomie. Przygotowujemy ziemię, usuwamy chwasty i nawozimy miejsce, w którym chcemy roślinę posadzić. Dbamy o właściwie odstępy między poszczególnymi egzemplarzami. Do sadzenia przystępujemy jesienią lub wczesną wiosną. Na drzewo wykopujemy dół głęboki na ok. 40 cm, a szeroki na pół metra.

Posadzone, dobrze podsypane ziemią drzewko, z równomiernie ułożonymi korzeniami, podlewamy, po czym uzupełniamy ziemię w dołku. Proces umieszczania drzewka w ziemi warto przeprowadzić z drugą osobą, która nam pomoże. Na zimę młode nasadzenie zabezpieczamy, usypując kopiec z ziemi u nasady pnia. Teraz od nas zależy, jak będzie wzrastać i owocować nowe drzewko.

Na odpowiednią pielęgnację owocowych drzew i krzewów składa się kilka elementów. Są to: okresowe przycinanie, nazwożenie, podlewanie, bielenie pni oraz ochrona przed chorobami i szkodnikami. 

Przycinanie

Wykonuje się je przeważnie na przełomie lutego i marca. Cięcie służy prześwietleniu drzew i krzewów, pobudza jej do lepszego owocowania. owoce, które są wystawione na światło słoneczne, a nie ukryte wśród gałęzi, mają pełniejszy smak i soczystą barwę.

Latem ważne jest, żeby wycinać wilki, czyli silne jednoroczne pędy rosnące pionowo na konarach. Dobre przycięcie jest łatwiejsze dzięki odpowiednim narzędziom, takim jak pilarka elektryczna hecht czy nożyce elektryczne einhell. 

Nawożenie, podlewanie i bielenie

Kiedy jeszcze roślina jest młoda i korzenie nie sięgają zbyt głęboko w ziemię, nawożenie jest szczególnie istotne. Najlepszym – bo naturalnym – nawozem jest kompost. Około 5-7 kilogramów na metr kwadratowy ziemi rozkłada się wokół drzewa i delikatnie miesza z podłożem.

Zabieg taki wykonujemy raz do roku. Można też stosować nawozy mineralne, bogate w potas i fosfor, które odpowiadają za jakość owoców. Nawóz taki rozkłada się wokół drzewa mniej więcej na powierzchni rzutu jego korony. 

Podlewanie jest konieczne u drzew świeżo posadzonych i młodych, a szczególnie w czasie suszy. Starsze drzewa i krzewy tego nie potrzebują. Jeśli już podlewamy, to rzadziej, ale dużą ilością wody. Utracie wody z podłoża zapobiec może specjalna ściółka, np. z przekompostowanej kory.

Jeśli chodzi o bielenie, polega ono na malowaniu pni drzew owocowych mlekiem wapiennym. Zabieg ten jest konieczny w styczniu, a jeśli preparat zmyje deszcz, także w lutym. Pobielony pień odbija światło słoneczne, zamiast kumulować je, a przez to nie nagrzewa się zbyt mocno na przedwiośniu i kora nie pęka później pod wpływem nocnych przymrozków.

Odmiany odporne na choroby nie będą wymagały intensywnej profilaktyki w tym względzie, ale często bywa tak, że ochrona przed szkodnikami i chorobami jest konieczna.

Wycinanie porażonych części nożycami elektrycznymi einhell oraz usuwanie spod drzewa opadłych liści pomaga zapobiegać chorobom. Do pryskania warto używać naturalnych preparatów, jak np. wyciąg z pokrzywy, lub gotowych zakupionych w sklepie ogrodniczym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ