Te sałatki zrobią furorę na twoim grillu

Te sałatki zrobią furorę na twoim grillu

Gdy przygotowujemy jedzenie na grilla, najczęściej skupiamy się na różnych rodzajach mięsa. Jednak w te wakacje zróbmy wyjątek i przyrządźmy przepyszne sałatki, które skradną serca wszystkich gości! Idealnie nadają się one jako lekka przekąska lub dodatek do dań mięsnych. Sprawdź najlepsze przepisy na sałatki i wybierz swoją ulubioną!

Sałatka gyros

Sałatka gyros jest jedną z najpopularniejszych przekąsek grillowych. Nie tylko jest bardzo smaczna, lecz także znakomicie prezentuje się na stole dzięki kolorowym warstwom. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy tylko przyprawić i usmażyć filet z kurczaka i pokroić warzywa. Na samym dnie przezroczystej salaterki układamy podsmażone i pokrojone w kostkę mięso, następnie posiekaną czerwoną cebulę, cienką warstwę keczupu, pokrojone korniszony, kukurydzę, cienką warstwę Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, paprykę, a na koniec posiekaną kapustę pekińską. Przed podaniem sałatki nie mieszamy. Kolorowe warstwy z pewnością zrobią wrażenie na gościach.

Sałatka z ciecierzycy z ziołami, pomidorami i oliwkami

Przygotowując przekąski na grilla dla gości, warto spróbować nowych, kreatywnych kompozycji. Jedną z nich może być sałatka z ciecierzycy, pomidorów, oliwek oraz pachnących ziół. W pierwszej kolejności ciecierzycę w puszce należy odsączyć z zalewy i dodać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Składniki mieszamy z czarnymi oliwkami, cebulą dymką, oliwą oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekaną miętę i natkę pietruszki. Sałatka doskonale smakuje jako przystawka lub dopełnienie dania mięsnego z grilla.

Sałatka grillowa

Letnie grillowane nie może obyć się bez sałatki stworzonej z nowalijek. W tym przepisie wykorzystamy świeże rzodkiewki, pomidory i ogórki gruntowe. Należy pokroić je w grubą kostkę lub plasterki (według uznania) oraz dodać ser feta. Dopełnieniem potrawy będą majonez, rozdrobniony czosnek oraz sól i pieprz. To przepis na pyszną i ekspresową sałatkę, która sprawdza się zawsze!

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i awokado

Chcesz zaskoczyć gości niecodziennym połączeniem smaków? W tym celu doskonale sprawdzi się w sałatka ze szpinakiem, truskawkami i awokado. Ta oryginalna kompozycja bardzo dobrze spisuje się jako przystawka. Przepis na sałatkę do grilla jest niezwykle prosty. Należy pokroić truskawki i awokado na mniejsze części, posiekać czerwoną cebulę i rozdrobnić ser feta. Składniki mieszamy ze szpinakiem i przystępujemy do przygotowania dressingu. Aby go przygotować, wystarczy jedynie połączyć majonez, jogurt naturalny, olej, szczyptę cukru, soli i pieprzu. Łączymy wszystkie składniki i posypujemy je pokruszonymi orzechami włoskimi.

Sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami

Sezon na szparagi jest krótki, dlatego warto go wykorzystać w pełni. Wspomniane warzywa, w połączeniu z młodymi ziemniakami, tworzą sycącą i znakomitą przekąskę. Do jej zrobienia potrzebujemy ugotowanych i pokrojonych w cząstki ziemniaków oraz zblanszowanych szparagów. Po ostudzeniu dodajemy do nich pokrojone w ósemki pomidory. Składniki układamy na liściach sałaty i polewamy sosem przygotowanym z majonezu oraz musztardy. Gwarantujemy, że sałatka przyciąga wszystkich nie tylko swoim wyglądem, ale również doskonałym smakiem!

 

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij