Jogurt naturalny – nabiał do zadań specjalnych

Jogurt naturalny – nabiał do zadań specjalnych

Znany jest od czasów starożytnych, a jeszcze niespełna sto lat temu można było go kupić w… aptece. Nie bez powodu. Jogurt naturalny – bo o nim mowa – to gotowy przepis na zdrowie, urodę i szczupłą sylwetkę.

Jedna szklanka jogurtu naturalnego może w dużym stopniu zaspokoić całodzienne zapotrzebowanie na wapń niezbędny dla zdrowych zębów i kości. Jest znakomitym źródłem białka, a zawarte w nim żywe kultury bakterii ułatwiają trawienie i wzmacniają odporność. Jest to szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o różnego rodzaju infekcje. Jogurt naturalny to również cenne źródło fosforu, witamin z grupy B, potasu i magnezu. Ogromną zaletą jogurtów jest ich niewielka kaloryczność – 100 gram zawiera jedynie około 49 kcal.

Jak wykorzystać jogurt naturalny w kuchni?

Te niezaprzeczalne zalety zdrowotne idą w parze z ogromną uniwersalnością. Jogurt naturalny (np. Jogurt naturalny Gęsty Bakoma) może stać się składnikiem zarówno dań obiadowych, jak i przystawek czy deserów. Wystarczy dodać jogurt do zupy, by podkreślić jej smak i nadać odpowiednią, aksamitną konsystencję. W przypadku zup kremów nie rozprowadzamy go jednak, lecz dodajemy w formie pojedynczych „kleksów” na talerzu. Jogurt stanowi ponadto świetny zamiennik śmietany zarówno w przypadku wszelkiego rodzaju sosów, jak i modnych dipów serwowanych wraz z przekąskami. Może stać się także składnikiem popularnej sałatki jarzynowej.

Do najzdrowszych deserów z pewnością należą koktajle z owoców. Latem, gdy świeże produkty są dostępne bez większych trudności, ich przygotowanie nie nastręcza wielu kłopotów. Przepisy na koktajle owocowe są na ogół banalnie proste – wystarczy umyte wcześniej owoce (borówki, maliny czy truskawki) połączyć z jogurtem naturalnym, opcjonalnie dodając niewielką ilość cukru. Tak przygotowany koktajl będzie szczególnie dobrze prezentował się przyozdobiony liściem świeżej mięty. Orzeźwienie zapewni natomiast dodanie kilku kostek lodu. W okresie jesienno-zimowym można sięgnąć po mrożone truskawki lub jagody. W takiej sytuacji koktajle owocowe z blendera będą najłatwiejsze w przygotowaniu, jeśli wykorzystamy tryb kruszenia lodu (ma go większość urządzeń dostępnych na rynku). W charakterze zdrowej przekąski można również wybrać jogurt naturalny z owocami – jest to szybka i zdrowa alternatywa.

Jogurt naturalny w kosmetyce

Kuchnia nie jest jedynym miejscem, gdzie można spotkać jogurt naturalny. Produkt ten znajduje zastosowanie także w kosmetyce. Wie o tym każdy, kto choć raz uległ poparzeniu słonecznemu – gruba warstwa nabiału bywa niezastąpiona w łagodzeniu tego typu podrażnień. Kojące właściwości jogurtu można również wykorzystać w przypadku dokuczliwych pogryzień przez insekty – np. komary.

Jogurt naturalny to także sojusznik w walce o zdrową cerę. Może bowiem stanowić podstawę prostej, domowej maseczki – alternatywy dla produktów drogeryjnych. Wystarczy nałożyć jogurt naturalny na twarz, by skóra zyskała nawilżenie i elastyczność. W tym celu warto wykorzystać jego mieszanki z bananem, awokado czy płatkami owsianymi – dodatkowe składniki spotęgują działanie jogurtu, nadając cerze świetlisty wygląd. Jogurtowa maseczka będzie odpowiednia również na włosy – w połączeniu z sokiem z cytryny zyska właściwości przeciwłupieżowe.

Jogurt naturalny to nieoceniony pomocnik dla osób dbających o zdrowy wygląd: regularnie spożywany zapewni szczupłą sylwetkę, a wykorzystany w domowych kosmetykach nada skórze i włosom nowego blasku. Jego stosowanie to sama przyjemność.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij