Większość ludzi nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki dobrej kawy. Jednocześnie często naukowcy alarmują, że ma spożywana w nadmiernych ilościach ma niekorzystny wpływ na organizm. Część „kawoszy” narzeka na jej negatywny wpływ na układ pokarmowy. Ponadto zbyt duża liczba spożywanych dziennie filiżanek kawy może powodować spadek magnezu i nadmierny wzrost ciśnienia. Oczywiście kawa nie jest sama w sobie taka zła – warto jednak zachować umiar. Dobrym sposobem na korzystanie z dobrodziejstw natury jest zdrowa kawa. Pojęcie to dotyczy tych odmian, które mają bardziej korzystny wpływ na organizm, a jednocześnie pozwalają korzystać z najważniejszej cechy kawy, czyli zastrzyku energii.

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem ekologicznym atlas-zdrowia.pl.

Ekologiczna kawa – dbając nie tylko o siebie

Dla tych, którzy nie są w stanie wyobrazić sobie dnia bez filiżanki dobrej, aromatycznej kawy, ciekawą opcją są kawy ekologiczne. Czym się różnią od tych tradycyjnych? Różnica polega głównie na tym, w jaki sposób uprawiane są ziarna, pozyskiwane do stworzenia takiej kawy. Ekologiczna kawa wykorzystuje ziarna uprawiane w sposób wolny od pestycydów i innych szkodliwych substancji chemicznych. Ponadto część takich produktów posiada certyfikat Fair Trade, który jest gwarancją tego, że transakcja handlowa realizowana w procesie produkcji takiej kawy, przebiegała uczciwie, z zachowaniem interesów lokalnych plantatorów. Warto zwracać uwagę na ekologiczną kawę, gdyż wykorzystują one plantację, które nie zagrażają lasom deszczowym i lokalnej przyrodzie. Dopłacenie kilku złotych w porównaniu do przemysłowej kawy będzie na pewno znakomitą inwestycją w dobro Ziemi.

Yerba Mate – znakomita alternatywa dla kawy

Yerba Mate to zmielone i wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Napar ten jest szczególnie popularny w krajach Ameryki Południowej, jednakże w ostatnich latach zdobył uznanie także w innych regionach świata. Ma ona podobnie jak kawa właściwości pobudzające. Charakterystycznym elementem spożywania Yerba Mate jest tykwa i bombilla. Pierwsza z nich to naczynie, w którym zalewa się wysuszone liście i patyczki ostrokrzewu. Bombilla to swoista słomka, umożliwiająca wypijanie naparu i odfiltrowywanie drobin suszu. Czysta Yerba Mate ma nieco ziemny smak, który nie każdemu przypada do gustu. Jednakże w ofercie znajdują się smakowe rodzaje, które umilą rytuał spożywania tego napoju.

Yerba Mate

Kawa czy herbata? A może zdrowe herbaty?

Podobno świat się dzieli na tych, którzy wybierają kawę i na tych, którzy decydują się na herbatę. Warto może sprawdzić, co przekonuje tych drugich? Zdrowe herbaty obejmują szereg odmian o różnorodnych właściwościach. To pojęcie może dotyczyć każdego gatunku herbaty, jeżeli tylko jest odpowiednio produkowana i przechowywana. Najlepszym wyjściem jest spożywanie ekologicznych herbat, pozyskiwanych z upraw, na których nie stosuje się szkodliwych substancji do pryskania roślin. Jako alternatywę dla kawy warto zwrócić uwagę na herbaty czarne, zielone, białe, czy czerwone. Ciekawe są również herbaty owocowe. Warto przy tym zwrócić uwagę, że część roślin, z których wykonuje się napary nie są herbatami, chociaż tak są nazywane. Przykładem jest rooibos – czerownokrzew afrykański. Często na opakowaniach można znaleźć sformułowanie „herbata rooibos”.

Ekologiczne herbaty naturalne

Niezależnie od tego, czy wybór pada na kawę, czy na herbatę, zawsze jest to wybór, umożliwiający czerpanie z darów natury. Herbaty naturalne są szczególnie korzystne dla organizmu, gdyż nie są dodawane do nich żadne sztuczne dodatki, co się zdarza w przypadku herbat smakowych. Często jest tak, że herbata o smaku malinowym wcale nie oznacza, że znajdują się w niej zasuszone owoce malin. Najczęściej jest to dodatek w postaci sztucznego dodatku smakowego i aromatycznego. Aby móc cieszyć się prawdziwym smakiem herbaty z malinami należy wybierać herbaty naturalne. Takie produkty zawierają w sobie mieszankę prawdziwego suszu herbacianego i zasuszonych owoców. Podobnie rzecz się ma dla innych smakowych herbat z różnymi dodatkami takimi jak przyprawy, nasiona czy kwiaty.

herbaty naturalne

Najbogatszy smak i aromat – herbaty sypane

Chcąc otrzymać najbardziej bogaty aromat i smak w naparze warto stawiać na herbaty smakowe. Zapewniają esencjonalny napój, który zadowoli każdego, najbardziej wymagającego smakosza. Taki napój stanie się znakomitym dodatkiem na każdą okazję. Mocna, czarna herbata ma właściwości pobudzające. Czerwona herbata ma dobroczynny wpływ na układ trawienny. Biała i zielona herbata pomaga się zrelaksować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ