Jak poradzić sobie z zatruciem?

Chlorella, czyli zielone algi mogą bardzo pomóc w walce z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Zatrucia pokarmowe czy zatrucia metalami ciężkimi, gromadzącymi się w organizmie mogą być bardzo uciążliwe i powodować szereg dolegliwości. Burzliwy przebieg mogą mieć również zatrucia, które fundujemy sobie samodzielnie na skutek spożywania alkoholu.

Uciążliwe zatrucia pokarmowe z przykrymi objawami

Przyczyną zatruć pokarmowych są bakterie i wirusy wnikające do organizmu razem z pożywieniem. Do ich zwalczenia konieczne jest pozbycie się toksyn z wątroby, a także odbudowa flory jelitowej. W obydwu tych przypadkach pomocny  jest suplement diety chlorella, który ze względu na zawartość składników odżywczych i chlorofilu korzystnie wpływa na florę bakteryjną i powoduje produkcję bakterii z grupy Lactobacillus, które budują prawidłową florę bakteryjną w jelitach. Dzięki wspomaganiu szybszej produkcji komórek odpornościowych NK chlorella – suplement diety sprzyja również metabilizowaniu i neutralizowaniu szkodliwych substancji w wątrobie, a dzięki zawartości kwasów omega-3 niweluje również zmiany miażdżycowe.

Dostarczenie składników odżywczych w sytuacji, gdy z powodu zatrucia stosuje się głodówkę

W przypadku zatruć pokarmowych jednym ze sposobów leczenia jest stosowanie głodówki, która ma wspomóc organizm w walce z zatruciem bez angażowania organizmu w trawienie kolejnych pokarmów, jeśli wchłanianie wody i tak jest upośledzone. Przy zatruciu dochodzi bowiem do zaburzeń pracy jelita cienkiego, które nie absorbuje nadmiaru wody z trawionego pożywienia, co jest bezpośrednią przyczyną wodnistego kału. Przyjmowanie suplementu diety chlorella w takim przypadku jest jak najbardziej wskazane, nawet jeśli zaordynowany został antybiotyk. Chlorella działa bowiem, jak prebiotyk w jelicie grubym, a tym samym wspomaga w tworzeniu warstwy ochronnej, potrzebnej do prawidłowego procesu metabolicznego. Ponadto chlorella zawiera dużą ilość protein, a także aminokwasów, cukier i witaminy, może zatem pomóc w łagodniejszym przechodzeniu przez zatrucie pokarmowe, wzmacniając również organizm w czasie obowiązkowej głodówki na początku leczenia zatrucia. Oczywiście należy pamiętać o zapijaniu tabletek suplementu diety chlorella dużą ilością wody, aby składniki mogły się dobrze wchłonąć. Konieczne jest także przyjmowanie dużej ilości płynów, w celu zapobiegnięcia odwodnieniu.

Zatrucie metalami ciężkimi – czyli powolny proces zatruwania organizmu

Jednym z zatruć, które jest szczególnie niebezpieczne dla organizmu i w przypadku niewielkich dawek szkodliwych substancji powoduje nieswoiste obawy, takie jak bóle głowy, problemy z koncentracją czy nadpobudliwość jest zatrucie metalami ciężkimi. Tak naprawdę ich śladowe ilości znajdują się w wielu produktach spożywczych, a związane jest do z zanieczyszczeniem wód, w których pływają spożywane przez nas ryby, a także pól znajdujących się w bezpośrednim sąsiedztwie dróg, na których rosną warzywa. Metale ciężkie takie jak kadm czy ołów mogą się znaleźć w marchewce, pietruszce czy zielonej sałacie, a także mięsie, zbożach, czy owocach morza oraz produktach mleczarskich. Inne groźne pierwiastki wchłaniane wraz z pożywieniem to między innymi arsen, a także rtęć. Wszystkie z czasem wpływają do problemów w układzie sercowo naczyniowym, a także nerwowym. Mogą przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera, a także problemów z bezpłodnością, w przypadku rtęci, a także chorób układu oddechowego w przypadku arsenu. Na zatrucie arsenem narażeni są również pracownicy kopalń węgla i hut miedzi, a także zakładów produkcji szkła, czy detergentów. Regularne przyjmowanie suplementu diety chlorella może pomóc w metabolizmowaniu metali ciężkich i szybszemu wydalaniu ich z organizmu. Oczywiście trzeba baczną uwagę zwracać na pochodzenie suplementu, który powinien być wykonany z wyselekcjonowanych alg morskich. Chlorella przeciwdziała zatruciu metalami ciężkimi, wpływa na zmniejszenie uszkodzenia tkanek, a także wchłaniania metali ciężkich.

Chlorella – suplement diety w profilaktyce zatruć alkoholowych

Badania naukowców z USA doprowadziły do ciekawego odkrycia. Mianowicie przyjęcie suplementu diety chlorella na kilka godzin przed zakrapianą imprezą może pomóc zniwelować skutki spożywanego alkoholu dzień później. Dzieje się tak dlatego, że chlorella uzupełnia niedobory składników odżywczych, które są wypłukiwane przez spożywanie alkoholu. Dlatego objawy „kaca” mogą być znacznie mniej uciążliwe.

Chlorella może pomóc w walce z wieloma dolegliwościami związanymi z zatruciami. Jej regularne spożywanie może wpłynąć na poprawę stanu zdrowia i zwiększenie odporności organizmu.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij