Suszone zioła i przyprawy nie zastąpią świeżo mielonych. Nic bowiem nie może się równać z aromatem świeżych ziół, które potrafią nadać daniom niepowtarzalnego charakteru, a ich brak oznacza często dania mdłe i bez wyrazu. Dlatego w każdym domu powinien się znaleźć kraszer, grinder albo po prostu młynek.

Rodzaje kraszerów i młynków

Najprostszy podział to wyróżnienie młynków ręcznych i tych elektrycznych. Każdy z rodzajów ma swoje zalety i wady. Żaden nie zdominował rynku, nawet wśród profesjonalnych kucharzy znajdziemy nadal zwolenników kraszerów ręcznych ale są wśród nich wielbiciele elektrycznych grinderów i młynków. Wśród młynków automatycznych wyróżniamy trzy podstawowe typy: kraszer grawitacyjny, młynek żarnowy, a także młynki udarowe.

Jeśli planujemy zakup urządzenia do mielenia ziół i przypraw zwróćmy uwagę na kilka czynników, wśród nich są cena, jaką chcemy przeznaczyć na kraszer, ale także nasze potrzeby i upodobania kulinarne.   

Wady i zalety ręcznego młynka

Ręczne młynki mają nadal wielu zwolenników. Przykładem może być ręczny młynek do pieprzu, który ręka w rękę w rankingach sprzedażowych idzie z kraszerami elektrycznymi. Wśród kucharzy znajdą się jednak nadal także zwolennicy moździerzy i innych tradycyjnych rozwiązań. Od tego jaki efekt chcemy osiągnąć zależy to jakiego narzędzia powinniśmy użyć. Zasadniczo młynki ręczne mielą grubiej niż grindery i kraszery elektryczne.

Ma to swoje dobre i złe strony. Grubo zmielone zioła i przyprawy mogą stanowić piękne wykończenie potraw. W niektórych przepisach takie właśnie zmielenie jest nawet wskazane. Gruboziarniste zmielenie nie zawsze będzie jednak odpowiednie, może uniemożliwić odpowiednie rozprowadzenie ziół w potrawie.

Podobnie jest także w przypadku innych produktów, jak na przykład kawy. Grube, niedokładne zmielenie  może uniemożliwić właściwe użycie kawy. Tak dzieje się w przypadku użycia ręcznego młynka. Ten sposób zmielenia będzie odpowiedni do przygotowania kawy po turecku, jednak całkiem się nie sprawdzi w ekspresie ciśnieniowym.

Inną kwestią jest to, że młynki ręczne, szczególnie te stare – mogą stanowić piękną ozdobę naszej kuchni. Jeśli lubimy takie gadżety, możemy poszukać jakiegoś pięknego, starego młynka. Doda kuchni uroku i charakteru, nawet jeśli nie będziemy do zbyt często używać.

Młynek elektryczny i jego przewaga nad ręcznymi grinderami i kraszerami

Elektryczny młynek ma sporą przewagę nad młynkami ręcznymi, szczególnie jeśli idzie o funkcjonalność i łatwość stosowania. Nie wymaga od użytkownika użycia siły. W nowocześniejszych modelach kraszerów można regulować grubość mielenia. Przez co nie zdajemy sie na szczęście ani na wyczucie.  

Pamiętajmy jednak, że młynki udarowe są młynkami starszego typu. Po pierwsze  nie pozwalają na wybranie odpowiadającej nam grubości przemiału. Dodatkowo, mielone w nich produkty mogą się pogrzać i stracić część aromatu i swoich właściwości.

Drugi typ kraszerów dostępnych na rynku to młynki żarnowe. Zwykle pozwalają na wybór sposobu mielenia. Możemy więc przewidzieć rezultat jego pracy. Możemy wybrać czy zioła mielimy drobniutko, czy też delikatnie, pozostawiając ich strukturę.

Na rynku dostępne są młynki z dodatkowymi funkcjami: jak opcja automatycznego wyłączania. Niektóre z młynków można też zaprogramować na odpowiednie, najczęściej używane tryby pracy. Często kraszery posiadają też zabezpieczenia przed przypadkowym użyciem – co może okazać się szczególnie przydatne dla osób osiadających dzieci.

W przypadku kraszera elektrycznego ważna musimy zwrócić uwagę, na taki parametr jak ilość obrotów młynka. I co ważne – im obroty są wolniejsze, tym lepiej dla użytkownika. Młynki wolnoobrotowe są zwykle droższe. W zależności od tego jakie ilości produktów zamierzamy mielić powinniśmy zwrócić uwagę na wielkość żarem. Im większe, tym więcej jesteśmy w stanie zmielić na raz.

Podobnie jak w wypadku młynków ręcznych w przypadku sprzętów elektrycznych do wyboru mamy całą masę projektów. Młynki nowoczesne również mogą stanowić ozdobę naszej kuchni.
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ